Teie rakud on rasv, mida sööte ({{commentsTotal}})

D-vitamiini leidub rasvastes kalades
D-vitamiini leidub rasvastes kalades Autor/allikas: Wikimedia Commons

Sinu rakud on see, millist rasva sa sööd - nii võiks kokku võtta värske uuringu järelduse.

Houstonis asuva Texase ülikooli terviseteaduste keskuse teadlased uurisid, kuidas meie toidusedelis olevad rasvad mõjutavad seda, milliseks otsustavad kasvada meie kehas olevad tüvirakud. Selgus tõsiasi, et meie rakud teevad otsuse meie sissesöödava rasva alusel.

Tüvirakud on teatavasti algrakud, millest arenevad välja erinevat tüüpi rakud, olgu nendeks näiteks lihased või luukoe rakud.

Meie sissesöödav rasv muundatakse meie kehas lipiidideks, mis omakorda moodustavad elavate rakkude ümber olevad membraanid.

See, millist tüüpi rasva inimene tarbib, määrab selle, millist tüüpi rakkudeks tema kehas olevad tüvirakud arenevad. Näiteks sõltub tarbitud rasvast see, kas tüvirakk muutub luurakkudeks või rasvakoe rakkudeks, selgitas uuringu üks autoritest professor Ilya Levental.

Erinevat tüüpi rasvad – olgu selleks kolesterool, küllastumata rasvhapped või kalaõli – kinnituvad meie rakumembraanidele nii, et muudavad tugevalt nende funktsiooni. Ja nii kujunevadki rakud kas luukoeks või rasvkoeks.

Uuringu autorid testisidki seda, kas sidekoe rakud muutuvad rasva mõjul luurakkudeks või rasvarakkudeks. 

Võiks ju küsida, mida tavainimene oma igapäevaelus selle teadmisega saab peale hakata? Kitsamalt öeldes annab see uuring teadusliku vastuse, miks näiteks kalarasva ja Omega-3 rasvhapete tarvitamine aitab ära hoida luuhõrenemist. Laiemas plaanis aga saavad inimesed teha oma toidusedelis erinevat tüüpi rasvade osas valikuid lähtuvalt oma terviseriskidest ja elustiilist, et elada kauem tervena.

Uuring ilmus ajakirjas Science Advanced.

Toimetaja: Marju Himma



Tartu ülikooli turundusmagistrandid keetsid kokku läätsepaja.

Lugu sellest, kuidas Tartu ülikooli turundusmagistrandid pada ajasid

See on esimene kord, kui Tartu ülikooli tootearenduse õppeaines loodu päriselt müüki jõuab. Üliõpilaste panus ei piirdunud vaid paja keetmisega. Töörühma liige Age Tempel rääkis, et protsess oli mitmekülgne: peale retseptide endi tuli uurida tarbijate vajadusi ja maitse-eelistusi, pakendikujundust.

Jõulud ei jäta külmaks ka ERR Novaatorit. Jõuluõhtule eelneval kümnel päeval ilmub iga päev Tarmo Soomere jõulukalendrisse „Dekaad“ uus pühadega haakuv fakt, näpunäide või soovitus. Loo nägemiseks liiguta kursor kuupäevale.

Maailmas laienid löönud uuring, mis väitis, et kõrgeid kontsi kandvad naised on seksikamad, ei vasta tõele.

Kõrgeid kontsi kandvad naised on seksikamad - puhas vale

Meedias laia kõlapinda leidnud prantsuse psühholoogi tööd põhinevad küsitaval statistikal ning kompavad meetodite poolest kohati hea maitse ja eetikapiire. Pahateadusele jälile saanud teadlaste hinnangul pole tegu üksikjuhtumiga.

teadustöö õigeusu koolide ajaloost
pinged akadeemilise vabaduse ümber
Tööstusdoktorantuur on doktoriõppe erivorm, kus doktorant teeb teadustööd ettevõttele.

Väljavõtted tippülikoolide nõuetest, kuidas teadlased ühiskonda panustavad

Viimaste päevade tulised sõnavõtud teemal kui palju võib ülikool ette kirjutada, keelata või lubada teadlastel teaduspõhist arvamust või ka uuringid väljaspool ülikooli. Sirp tegi ülevaate erinevate maailma tippülikoolide reeglitest, mis ütlevad, millistel alustel võib teadlane oma tööd ühiskonnale anda. Siit on ehk Eesti ülikoolidelgi palju õppida.

Munast saab kolesterooli, kuid on eksiarvamus, et see kolesterool on üdini halb.

Omapäi diagnoositud gluteenitalumatusega ei tasu leivast-saiast loobuda

Laktoosi- või gluteenivabu toiduaineid on üha rohkem meie poodides saada. Kuid nende ainete väljavõtmine toidust tähendab, et need asendatakse teiste ainete, näiteks suhkrutega. Omapäi ei tasuks gluteeni- või laktoosivabu toite eelistama hakata, kuna nii võib keha jääda ilma eluliselt olulistest vitamiinidest ja elementidest.

ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: