Galápagosel tekkis erakordselt kiiresti uus linnuliik ({{commentsTotal}})

Uue liigi teke ei tarvitse üldse kaua aega võtta. Rootsi ja Ameerika teadlased kirjutavad ajakirjas Science, kuidas Galápagose saartel on kõigest kolme põlvkonna jooksul tekkinud uus maasirguliik.

Huvitav on see, et teadustöö tehti just sessamas saarestikus, kus maasirguvaatlused aitasid ka Charles Darwinil luua oma evolutsiooniteooria, mille järgi ühed liigid põlvnevad teistest, kuid kujunevad enamasti välja üsnagi paljude põlvkondade vältel.

Princetoni ülikooli bioloogid Peter ja Rosemary Grant märkasid aga mõned head aastad tagasi Daphne Mayori saarel, kus nad juba pikemat aega olid vaatlusi teinud, isast kõnnu-maasirku, lindu, kelle liigikaaslasi sel saarel muidu ei olnud ja kes seetõttu oli kindlasti Española saarelt üle mere Daphne Mayorile sattunud.

Lind paaritus kahe kohaliku liigi tume-maasirgu emasisendiga ja sai nendega järglasi, kahe liigi hübriide. Kui tavaliselt hübriidid enam edasi ei paljune või paljunevad üle kivide ja kändude, siis nüüd tekkinud hübriidid said – paraku oma õdede-vendadega – järglasi küll.

Oma viimatisel külaskäigul Daphne Mayorile loendasid Grantid neid linde kokku 23 isendit. Arvatavasti on nad püsima jäänud tänu sellele, et on senistest kohalikest maasirguliikidest suuremat kasvu ja saanud seetõttu neist veidi teistsugust toitu sööma hakata.

Uut liiki lindudel on teiste maasirkudega võrreldes täiesti erinev nokk, mis laulab ka täiesti omalaadseid laule. Uppsala ülikoolis Leif Anderssoni juhtimisel tehtud geeniuuring tuvastas, et ka genoomi järgi on tegu uue, iseseisva liigiga. Küll oleks Darwinil seda tore teada!

Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa



Tartu ülikooli turundusmagistrandid keetsid kokku läätsepaja.

Lugu sellest, kuidas Tartu ülikooli turundusmagistrandid pada ajasid

See on esimene kord, kui Tartu ülikooli tootearenduse õppeaines loodu päriselt müüki jõuab. Üliõpilaste panus ei piirdunud vaid paja keetmisega. Töörühma liige Age Tempel rääkis, et protsess oli mitmekülgne: peale retseptide endi tuli uurida tarbijate vajadusi ja maitse-eelistusi, pakendikujundust.

Jõulud ei jäta külmaks ka ERR Novaatorit. Jõuluõhtule eelneval kümnel päeval ilmub iga päev Tarmo Soomere jõulukalendrisse „Dekaad“ uus pühadega haakuv fakt, näpunäide või soovitus. Loo nägemiseks liiguta kursor kuupäevale.

Maailmas laienid löönud uuring, mis väitis, et kõrgeid kontsi kandvad naised on seksikamad, ei vasta tõele.

Kõrgeid kontsi kandvad naised on seksikamad - puhas vale

Meedias laia kõlapinda leidnud prantsuse psühholoogi tööd põhinevad küsitaval statistikal ning kompavad meetodite poolest kohati hea maitse ja eetikapiire. Pahateadusele jälile saanud teadlaste hinnangul pole tegu üksikjuhtumiga.

teadustöö õigeusu koolide ajaloost
pinged akadeemilise vabaduse ümber
Tööstusdoktorantuur on doktoriõppe erivorm, kus doktorant teeb teadustööd ettevõttele.

Väljavõtted tippülikoolide nõuetest, kuidas teadlased ühiskonda panustavad

Viimaste päevade tulised sõnavõtud teemal kui palju võib ülikool ette kirjutada, keelata või lubada teadlastel teaduspõhist arvamust või ka uuringid väljaspool ülikooli. Sirp tegi ülevaate erinevate maailma tippülikoolide reeglitest, mis ütlevad, millistel alustel võib teadlane oma tööd ühiskonnale anda. Siit on ehk Eesti ülikoolidelgi palju õppida.

Munast saab kolesterooli, kuid on eksiarvamus, et see kolesterool on üdini halb.

Omapäi diagnoositud gluteenitalumatusega ei tasu leivast-saiast loobuda

Laktoosi- või gluteenivabu toiduaineid on üha rohkem meie poodides saada. Kuid nende ainete väljavõtmine toidust tähendab, et need asendatakse teiste ainete, näiteks suhkrutega. Omapäi ei tasuks gluteeni- või laktoosivabu toite eelistama hakata, kuna nii võib keha jääda ilma eluliselt olulistest vitamiinidest ja elementidest.

ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: