Lugeja küsib: kust tulevad äädikakärbsed? ({{commentsTotal}})

Autor/allikas: therealbrute/Creative Commons

Äädika- ehk puuviljakärbsed ilmuvad majja tavaliselt sedavõrd ootamatult, et võiks kahtlustada nende iseeneslikku õhust ilmumist. Kaasaegsete arusaamadega järgi aga maagiat süüdistada ei tasu. Küsimusele, kust äädikakärbsed tulevad ja kuidas seda ennetada, vastab Tartu ülikooli putukaökoloog Tiit Teder.

Et edasine jutt oleks selgem, siis kõigepealt äädikakärbeste elutsüklist. Nagu ühele täismoondega putukale kohane, on äädikakärbsel neli arengujärku – muna, vastne, nukk ja valmik. Valmikud munevad oma munad mädanevatele-käärivatele puu- ning köögiviljadele, marjadele jms. Peagi kooruvad munadest vastsed, kes toituvad mädanemisel-käärimisel osalevatest bakteritest ja pärmseentest. Vastsed nukkuvad sealsamas ja neist kooruvad mõne aja pärast tuttavlikud tiivulised, punasilmsed valmikud.

Kui kodus on äädikakärbsed, siis järelikult kuskil miski käärib. Muud varianti ei ole, sest vastsetele sobiva toiduta valmikuid ei arene. Teine asi, mis putukate elus suurt rolli mängib, on temperatuur. Putukad on oma arengus tõelised temperatuurisõltlased: toatemperatuuril areneb äädikakärbse munast valmik kümmekonna päevaga, jahedas keldris võib aga selleks kuluda paar kuud. Kümnest kraadist madalamal peatub äädikakärbeste areng sootuks (mis aga ei tähenda, et kümnest kraadist madalam temperatuur neid tingimata tapaks).

Suve keskel saabub aeg, kus äädikakärbestel arenemiseks sobilikke keskkondi jagub, sest mädanevat kraami on puude all ja otsas lademes – õunad, pirnid, ploomid jne. Sigimist ja arengut soosib nende välistemperatuurgi. Just siis saabub äädikakärbeste kõrgaeg. Tänu kiirele arengule jõuavad nad läbida mitu põlvkonda. Arvestades, et emane võib ideaaltingimustel (piisavalt toitu vastsetele ja optimaalne temperatuur) muneda kuni paar tuhat muna, siis võib tal juba kuu pärast olla neli miljonit lapselast (2000 × 2000).

Äädikakärbeste kõrgaeg saab looduses madalamate temperatuuride saabudes kiiresti otsa, aga tubastel tingimustel võib see jätkuda veel mõnda aega. Septembris keldrisse hoiule toodud õuntest võib äädikakärbseid tasapisi areneda veel hilissügiselgi. Äädikakärbseid võib koju tuua ka poest. Selleks, et äädikakärbes saaks areneda, ei pea olema mäda terve puuvili. Piisab ka väiksest mädaplekist. Kui puuviljad kotis läbi ei külmu, siis ei juhtu poest saadud äädikakärbse muna-vastse-nukuga miskit hullu ka talvel.

Mis siis teha, kui äädikakärbsed ei meeldi? Universaalsed lahendused on peidus juba eelnevas. Kui köögis miskit ei kääri ega mädane, siis pole liialt põhjust muretseda ka äädikakärbeste pärast. Riknemata viljadel nad ei arene. Teiseks, nagu öeldud, sõltub putukate areng temperatuurist. Kuna kümnest kraadist madalamal äädikakärbeste areng peatub, siis võite hoida külmikus kasvõi kasti mädanenud õunu, ilma et oleks põhjust karta sealt suurt äädikakärbeste uputust.

Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa



Liigne suhkur ei tee tervisele head.Liigne suhkur ei tee tervisele head.

Uuring: liigne suhkur kasvatab meeste depressiooniriski

Kas depressioon tekitab magusaisu või on suhkur hoopis probleemi põhjuseks? Briti teadlaste uuring vihjab, et iga päev näiteks 1,5 topsi magusa jogurti söömine kasvatab võrreldes magustatud toodetega piiri pidamisega meeste riski haigestuda järgnevatel aastatel depressiooni või kannatada teiste levinud vaimsete probleemide all pea neljandiku võrra.

Õpilaste teadusajakirjas Akadeemiake on teadlaste range eelretsenseerimise läbinud kaheksa värsket õpilasteuurimust. Akadeemiakese toimetus tegi koos ERR Novaatoriga kolmest tööst kokkuvõtted.
Taimetarkus
Karulauk.Karulauk.
Laansoo: inimeste taimeteadlikkus võiks olla kõrgem

Botaanik Urmas Laansoo sõnul on viimastel aastatel kasvanud ravim- ja metsataimede populaarsus, kuid inimeste teadlikkus pole menukusele järele jõudnud. Sestap leiab Laansoo, et korilusentusiastid peaksid tegema rohkem kodutööd enne kui metsast tundmatu leht või õis koju tuuakse. 

Ravimtaimena tuntud nõgesest saab matka tarbeks ka hea köie.Ravimtaimena tuntud nõgesest saab matka tarbeks ka hea köie.

Etnobotaanik: rahvas on ikka leidnud taimedele nutikaid kasutusviise

Etnobotaanik Raivo Kalle nendib, et meie eelkäijad on olnud taimeriigiga rohkem ühenduses ja leidnud kõigile metsasaadustele rakendust. Samas on teadlase hinnangul viimastel aastatel taimeteadlikkus kasvanud, mistõttu on ka linnainimesed taastamas sidet loodusega. 

Kristjan Vassil on Johan Skytte poliitikauuringute instituudi vanemteadur.Kristjan Vassil on Johan Skytte poliitikauuringute instituudi vanemteadur.
Kristjan Vassili 5 suvist raamatusoovitust

Vastne Tartu ülikooli teadusprorektor Kristjan Vassil kasutas ära uude kontorisse kolimist, et heita pilk viimastel aastatel kogunenud kirjandusele ja anda suviseks lugemiseks oma raamatusoovitused.

NahkhiirNahkhiir
Teaduses hukkub tuhandeid nahkhiiri

Zooloogide uurimuste eesmärk üle maailma on enamasti säilitada looduslikku mitmekesisust, kuid värske uurimus näitab, et teadlased kasutavad katsetes ka nahkhiiri, teine kord ka kaitsealuseid liike, mis omakorda jällegi panustab loodusliku mitmekesisuse vähenemisse.

Marss.Marss.
Marsi pinnas on arvatust eluvaenulikum

Marsi pinnas võib olla bakteritele ja teistele mikroorganismidele arvatust veelgi eluvaenulikum. Juhul kui planeedil tõesti elu leidus või leidub, peaks otsima selle jälgi paari meetri sügavuselt, leiavad briti teadlased.

Kehakoostise parandamiseks toimivad sama hästi lai valik erinevaid dieete.Kehakoostise parandamiseks toimivad sama hästi lai valik erinevaid dieete.
Suveks vormi? Keha koostise parandamiseks sobivad erinevad dieedid

Lai valik erinevaid dieete, madala rasvasisaldusest kuni madala süsivesikusisalduseni ja kõik vahepealne, võivad toimida kehakoostise parandamiseks sama hästi, järeldavad toitumisteadlased uues ülevaateuuringus. Teadmine võimaldab toitumise planeerimises suuremat paindlikkust.

ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.