Pestitsiidi leheltpõrkeid talitsev lisaaine säästab keskkonda   ({{commentsTotal}})

Tänapäeva intensiivse põlluviljeluse ja ikka veel jätkuva globaalse rahvastikukasvu juures on paratamatu, et maailma põlde pritsitakse suure hulga kahjurimürkide ehk pestitsiididega.

Kahetsusväärsel kombel jääb keskmiselt ainult kaks protsenti pritsitud vedelikust taimede külge, suur hulk aga põrkub taimelehtedelt tagasi otse põllupinnale ja sealt edasi ojadesse ja jõgedesse keskkonnareostust tekitama.

Nüüd teatavad ameerika teadlased, et on leidnud lahenduse, kuidas ikkagi suuremat kogust taimekaitsevahendit taime külge taime kaitsma jätta. Kripa Varanasi, Maher Damak, Seyed Reza Mahmoudi ja Nasim Hyder Massachusettsi tehnoloogiaainstituudist kirjutavad ajakirjas Nature Communications, et sellise tulemuse saab, kui lisada ühele osale kasutatavast pestitsiidist üht polümeerset ainet, mis annab sellele kergelt negatiivse elektrilaengu, teisele osale aga teist polümeerset ainet, mis annab kergelt positiivse laengu.

Kui nüüd eri lisanditega pestitsiidi kahes eraldi paagis hoida ja kahe eraldi joana põllutaimedele piserdada, siis tekib lehepinnale hüdrofiilne ehk veelembene kiht. Sellise kihiga kaetud lehelt järgmised pestitsiiditilgad enam nii kergesti tagasi ei põrka. Tavaliselt kipuvad taimelehed olema pigem hüdrofoobse ehk vett tõrjuva pinnaga, mis ongi suure pestitsiidiraiskamise üks põhjusi.

Uued lisandid aitaksid kahjurimürkide kulutamist loodetavasti märkimisväärselt vähendada, sest suurem osa neist jääb sinna, kus neid just tegelikult vaja oleks. Nii satub vähem mürki keskkonda ja maailma põllupidajad saavad pestitsiidide arvelt ka rahalisi kulusid kokku hoida.

Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa



Tartu ülikooli turundusmagistrandid keetsid kokku läätsepaja.

Lugu sellest, kuidas Tartu ülikooli turundusmagistrandid pada ajasid

See on esimene kord, kui Tartu ülikooli tootearenduse õppeaines loodu päriselt müüki jõuab. Üliõpilaste panus ei piirdunud vaid paja keetmisega. Töörühma liige Age Tempel rääkis, et protsess oli mitmekülgne: peale retseptide endi tuli uurida tarbijate vajadusi ja maitse-eelistusi, pakendikujundust.

Jõulud ei jäta külmaks ka ERR Novaatorit. Jõuluõhtule eelneval kümnel päeval ilmub iga päev Tarmo Soomere jõulukalendrisse „Dekaad“ uus pühadega haakuv fakt, näpunäide või soovitus. Loo nägemiseks liiguta kursor kuupäevale.

Maailmas laienid löönud uuring, mis väitis, et kõrgeid kontsi kandvad naised on seksikamad, ei vasta tõele.

Kõrgeid kontsi kandvad naised on seksikamad - puhas vale

Meedias laia kõlapinda leidnud prantsuse psühholoogi tööd põhinevad küsitaval statistikal ning kompavad meetodite poolest kohati hea maitse ja eetikapiire. Pahateadusele jälile saanud teadlaste hinnangul pole tegu üksikjuhtumiga.

teadustöö õigeusu koolide ajaloost
pinged akadeemilise vabaduse ümber
Tööstusdoktorantuur on doktoriõppe erivorm, kus doktorant teeb teadustööd ettevõttele.

Väljavõtted tippülikoolide nõuetest, kuidas teadlased ühiskonda panustavad

Viimaste päevade tulised sõnavõtud teemal kui palju võib ülikool ette kirjutada, keelata või lubada teadlastel teaduspõhist arvamust või ka uuringid väljaspool ülikooli. Sirp tegi ülevaate erinevate maailma tippülikoolide reeglitest, mis ütlevad, millistel alustel võib teadlane oma tööd ühiskonnale anda. Siit on ehk Eesti ülikoolidelgi palju õppida.

Munast saab kolesterooli, kuid on eksiarvamus, et see kolesterool on üdini halb.

Omapäi diagnoositud gluteenitalumatusega ei tasu leivast-saiast loobuda

Laktoosi- või gluteenivabu toiduaineid on üha rohkem meie poodides saada. Kuid nende ainete väljavõtmine toidust tähendab, et need asendatakse teiste ainete, näiteks suhkrutega. Omapäi ei tasuks gluteeni- või laktoosivabu toite eelistama hakata, kuna nii võib keha jääda ilma eluliselt olulistest vitamiinidest ja elementidest.

ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: