Lõhnataju on geenidega määratud
Toimetas Katrin Sak
Geneetilised erinevused aitavad seletada, miks mõned inimesed tunnevad kindlaid lõhnu ja teised mitte.
Kasutades 10 erinevat lõhna, testisid teadlased peaaegu 200 inimese lõhnatundlikkust ja analüüsisid paralleelselt osalejate DNA-d. Nelja valitud lõhna korral (linnased, õunad, sinihallitusjuust ja kannikesed) leiti seosed lõhnatundlikkuse ja kindlate geneetiliste muutuste vahel. Uuring avaldati ajakirjas Current Biology.
Uuringu autorite väitel on üllatuslik, kui palju lõhnu seostub muutustega geenides. On täiesti võimalik, et igaüks meist omab ainulaadset lõhnade kogumit, millele ta on tundlik. Inimene tunneb neid lõhnu igapäevaselt toidus ja joogis, näidates, et erinevad indiviidid võivad kogeda toitu just talle ainuomasel viisil.
Inimeste võime tunda lõhnu on kogu maailmas sarnane ehk aasialane võib lõhna tunda sama hästi kui aafriklane või eurooplane. Võime tajuda ühte lõhna ei anna veel mingeid vihjeid teiste lõhnade tundmise osas ehk kui me tajume hästi näiteks sinihallitusjuustu lõhna, ei tähenda see, et me kogeksime hästi ka õuna lõhna.
Nelja eelpoolmainitud lõhna taju mõjutavad geneetilised variatsioonid esinevad neis geenides, mis kodeerivad odorantretseptoreid. Sellised lõhnaretseptori molekulid asuvad ninas paiknevate sensoorsete närvirakkude pinnal ning kui kindlad kemikaalid satuvad õhku, saadavad närvirakud vastavad signaalid ajju, luues nii lõhnatunnetuse.
Teades ühendeid, mida inimesed võivad lõhnataju abil tunnetada, võib see tulevikus mõjutada tootearendust. Firmad võivad olla huvitatud toitude loomisest, mis mõjutavad inimeste tundemeeli personaalselt.
Loe lisa: Sense of smell determined by genes, study says(msn Healthy Living)